Høringsuttalelser fra Oppegård historielag

Uttalelse fra Oppegård historielag I forbindelse med Nordre Follo Kommunes ønske om å omadressere hele Bekkeliveien - deres ref.: oppm-24/00590-1 


Uttalelse fra Oppegård Historielag I forbindelse med Nordre Follo Kommunes ønske om å omadressere hele Bekkeliveien.

Oppegård historielag (OH) har fått en mengde henvendelser i forbindelse med kommunens forslag om denne omadresseringen. Vi har fått overlevert kommunens brev av 13.09.2024 og ser at dette vil bli en formidabel påkjenning for alle som bor i Bekkeliveien og har hatt sine nåværende postadresser der i hvert fall siden 1960 tallet. Etter det vi forstår er det i overkant av 100  adresser som er tenkt endret på grunn av et senter mm, som skal bygges i Sønsterudveien 2 m.fl.

Litt historie
I 1858 ble bnr. 2 Braaten skilt ut ifra bnr. 1 Kullebund med gnr 40 i Oppegård. Ved kommunesammenslåingen til Nordre Follo kommune måtte alle gnr. I Oppegård legge til med 200. Ski fikk beholde sine.

Helt fra år 1900 begynte utskilling av tomter fra Braaten. I Bekkeliveien ble eiendommene skilt ut fra Braaten rundt 1910 og ble noe av den første villabebyggelsen i Kullebund-området. Solbråten var husmannsplass under Kullebund, men ble utskilt fra bnr 2 i 1908 og fikk bnr 23.

Eiendommene i Bekkeliveien har stort sett tilhørt samme familier gjennom årene. Selvsagt er det kommet nybebyggelser og tomtene er blitt mindre. De har sine offentlige adresser, kontakter og henvendelser til disse adressene gjennom generasjoner. Det er ikke snakk om et nyregulert/nyeteablert område i Bekkeliveien.

Med hensyn på Sønsterudveien 2b, har eiendommen gnr. 240 bnr 28 utskilt fra bnr 2 i 1908 og er navnsatt «Bækkevold». Den ble skjøtet til Ole Norberg i 1926 (bakeri mm.). Den eiendommen ligger der i dag -og er en del av det nye prosjektet. OH sammen med mange innbyggere er bekymret for at vår kulturhistorie og tidligere navnsetting stadig blir overkjørt av spenstige utbyggere, med egen interesse for navnsetting og etter hva som selger best. Nordre Follo kommune er blitt så stor at det ikke er lett for ansatte eller politikere å følge opp vår kulturarv, og lar markedet styre. Eksempelvis i Kolbotn Solbråtan  i dag, er det ikke mange tomter med gnr og bruksnr. Nå er det Gnr.bnr og seksjons nr. 

I Bekkeliveien har vi fortsatt mye av det gamle miljøet som kommunen hadde tidligere, så la oss prøve å få beholde det. Med dette forslaget vil det bety store problemer ved endring av adresser. De som har hatt tilknytning til Bekkeliveien noen år, vil huske de gamle adressen og henvise til disse. Andre forholde seg til helt annet husnummer på venners hus, og derved stemmer ikke lenger kart, terreng og kunnskap ervervet gjennom mange år. Det er også knyttet mye historie til adressene, som vil påvirkes av omadresseringen.

Triste erfaringer med omadressering
Historielagets og mange andre frivillige foreninger merket at sammenslåing av Ski og Oppegård til Nordre Follo kommune, ble svært negativt bla med hensyn på omadressering nye veinavn osv. OH hadde ca 330 medlemmer den gang. Vi skulle sende ut både kalender, Follominne og medlemsbladene til medlemmer og bedrifter. Dette hadde gått greit i alle år, men plutselig fikk vi store retursendinger med «adresse ukjent». Vår postboks 12 på Sofiemyr måtte utvides med kasser med returpost. Så vidt jeg forstår hadde Nordre Follo ikke kontakt med postverket som mente de ikke hadde noe ansvar eller kunnskap om de nye adressene. De returnerte alt som ikke var petimetrisk riktig. Til og med opplevde vi at to familier som bodde i samme hus med A- og B-nr fikk byttet postkasse på stolpen og da sto det på returlappen «adressant ukjent» i vår postboks etterpå. Våre utsendelser kom noen ganger til de som skulle ha posten, men også til mange som ikke skulle ha den, -etter all adresseendring foretatt av Nordre Follo kommune. Vi mistet også medlemmer da styret ikke alltid hadde tid til å kjøre rundt med posten og det var dyrt å sende på nytt. Ved adresseringen foretatt ved den nye kommunesammenslåingen tapte Oppegård mange gamle gode identiske veinavn. Eks. Parkveien i Oppegård hadde 3 tre flotte parker. Parkveien i Ski hadde ingen parker, men her var det en utbygger som hadde lansert dette flotte navnet under utbyggingen - han vant ved kommunesammenslåingen. Det er ikke kommet noen park der siden heller.

Begrunnelse for omadressering er som kommunen viser til at nødtjenester, taxier etc finner lettere frem hvis man følger veien fra start til slutt i stigende nummer rekkefølge. I dag er jo tilfellet stort sett at alle benytter GPS og navigasjonshjelpemidler for å finne frem. Når det gjelder gamle lange veistrekningene slik som Bekkeliveien, vet mange hvor de skal allerede. Ved et helt nytt nummereringssystem begynner man å tvile.

En annen vurdering som Nordre Follo kommune må tenke igjennom er at ikke alle innbyggerne er så digitale som kommunen velger å tro. Mange bruker enda Posten. Det er mange som reserverer seg mot digital kommunikasjon. Helseboka mv. Det tar tid å gi opplysninger til alle som man har kontakt med om endret adresse mv. Det kan være livsviktig med for eksempel brev fra sykehus mv. OH merker enda problemer etter kommunesammenslåingen som gjelder adresser. Posten har ingen policy for å bistå i forbindelse brev som ikke er korrekt utfylt. I dag går posten etter adressene slik de er og har vært i Bekkeliveien gjennom all tid. En rask beslutning om å snu dette på hodet vil være til større skade enn gavn for alle parter. En mulighet er å gi den lille stumpen inn fra Bekkelyveien til Sønsterudveien et nytt navn.

Vi viser også til brev fra Solbråtan Vel 29.09.24 om det formelle rundt forskriften mm.

Oppegård Historielag ber derfor om at omadressering av Bekkeliveien ikke gjennomføres.

Med vennlig hilsen
Oppegård Historielag
Steinar Karlsrud
Styreleder
95879936